Илън Мъск за „роботите убийци“ и как те могат да предизвикат трета световна война

67

Илън Мъск заедно с над 100 други експерти в сферата на изкуствения интелект излязоха с публично предупреждение за нарастваща опасност от тъй наречените „роботи убийци“. В отворено писмо те призоваха ООН да вземе мерки за предотвратяване на надпреварата по високотехнологично въоръжаване.

Писмото е подписано от 116 лидери в областта на роботиката и изкуствения интелект (AI), в това число основателят на електромобилната компания Tesla и космическата SpaceX Илън Мъск, както и Мустафа Сюлейман, съосновател на компанията DeepMind на Google, предава BBC, цитирана от economic.bg.

В своето изявление те настояват, че смъртоносните автономни оръжия са заплаха за избухването на трета революция във войната.

През последните години на преден план все повече излиза страха от рисковете, които новата технология крие. Една от причините е, че тя все повече започва да се използва за военни цели. Затова предупреждава и текстът в отвореното писмо до ООН – че тези бъдещи оръжия, наречени „роботи убийци“, са машини, програмирани да удрят хора или други цели, действайки автономно на бойното поле.

Веднъж разработени, те ще дадат възможност на въоръжените конфликти да ескалират и то много по-бързо, отколкото хората могат да разберат, се казва в писмото. В него също пише, че „това може да са оръжия на терора, оръжия, които тираните и терористите да използват срещу невинни народи“, както и че е възможно те да бъдат „хакнати“, така че да се държат по нежелан начин.

Нямаме много време за действие. Веднъж отворена кутията на Пандора, после ще е много трудно тя да бъде затворена“, призовават технологичните лидери.

Групата в ООН, ангажирана по темата с автономните оръжия, ще се събере днес, а след това ще съвещава отново през ноември.

Писмото е било публикувано официално днес по време на международна AI конференция в Мелбърн. Две години по-рано се появи подобно такова, също изтъкващо опасността от автономните оръжия, което тогава бе подписано от учени и технологични лидери като Стивън Хокинг, съоснователят на Apple Стив Возняк и Илън Мъск.

През последните седмици основателят на Tesla, иначе смятан за един от най-смелите визионери на нашето време, няколко пъти коментира публично рисковете от надигането на роботите, като каза, че те ще ни доведат до война, както и че дори Северна Корея е по-малка заплаха от тях. Според него изкуственият интелект е може би най-голямата екзистенциална опасност пред човечеството.

Наскоро Мъск дори влезе в задочен спор с основателя на Facebook Марк Зукърбърг, който пък е неподправен оптимист по темата „изкуствения интелект“.