Снимка: triciaannemitchell.com
Овчето мляко и сирене в Родопите имат най-високото съдържание на антиканцерогенни субстанции и помагат за предпазването от няколко вида рак.
Това установиха български учени от Института по криобиология и хранителни технологии след девет години изследвания, съобщи БНТ.
Българските учени в партньорство с техни колеги от Германия са изследвали три породи овце, отглеждани в Родопите – каракачанска, родопски цигай и среднородопска.
Основната цел е била да се проследи биологичната стойност на овчето мляко и съдържанието на мастни киселини. Каракачанската овца е най-древната порода по нашите земи, слектирана през вековете.
Научното изследване установи от 4 до 10 пъти по-голямо съдържание на спрегната линолова киселина (CLA) в овче мляко от стада, отглеждани над 1200 метра надморска височина, твърди доц. д-р Цонка Оджакова, директор на Опитната станция по животновъдство и земеделие в Смолян.
Според доц. Оджакова линоловата киселина се нарича „добрата“ мазнина и в научната литература се описва противотуморното действие при три вида рак.
Проучванията за съдържанието на (CLA) в млякото от родопските стада развенчава лансирани напоследък крайни теории за ограничаването или изключването на млякото от трапезата ни.
**Президентът Радев обяви остри критики срещу управлението на казуса "Лукойл": Нарушения на Конституцията и правовата…
**Деница Сачева: „Румен Спецов е професионалист с опит, а бюджетът за 2026 г. е единственият…
**ТРАГИЧНО ПТП НА АВТОМАГИСТРАЛА „ТРАКИЯ“ ВЗЕМА ТРИ ЖИВОТА** Трима души загинаха, а един е тежко…
**Скандал около сина на евродепутата Радан Кънев: 17-годишен младеж задържан с наркотици** В ранните часове…
**Уикендът обещава спокойно и меко време с леки облаци и мъгли** България очаква сравнително тиха…
**Уикендът обещава спокойно и меко време с леки облаци и мъгли** България очаква сравнително тихо…
Leave a Comment