13 храни и напитки – врагове на плоския корем

177

Снимка: Shutterstock

Подуването на корема е нормално явление. Но има храни, които допринасят за него повече от други. Причината е, че съдържат вещества, които нашите тела не могат да преработят.

1. Млечни продукти
Млечните продукти като сирене и мляко причиняват храносмилателни проблеми, особено ако сте нетолерантни към лактоза. Лактозата е естествена захар, но на някои хора им липсва ензимът, който я разгражда. Заместители: соево или бадемово мляко.

2. Зеленчуци от семейство кръстоцветни
Броколи, карфиол и брюкселско зеле са в тази категория. Тези храни са богати на полезни вещества като витамин С и фибри и дори се смята, че помагат в превенция на рака. Но съдържат и рафиноза – вид въглехидрат, който телата ни не могат да разграждат. Рафинозата ферментира под въздействието на бактерии и това причинява подуване и газове. Ако не искате да се откажете от тези храни, консумирайте ги печени или задушени на пара, защото това улеснява храносмилането.

3. Храни, богати на сол
Реакцията на тялото ни, когато ядем твърде много сол, е да задържа вода и да се подува. Обикновено пакетираните и обработени храни като супи в консерви и готови сосове съдържат голямо количество сол.

4. Алкохол
Също като солените храни, алкохолът кара тялото да задържа вода което води до подуване. Пиенето може да причини и запек.

5. Диня
Трудно е за вярване, че динята може да причини някакъв проблем на тялото ни, защото се състои основно от вода, но тя съдържа доста фруктоза -плодова захар. Много хора не могат да усвояват фруктозата и се подуват от ядене на диня.

6. Бобови
Боб, грах, леща и соя. Всички са богати на фибри и протеини, което ги прави полезни, но и трудни за смилане. Тъй като бобовите са снабдени с фибри, които телата ни не могат да усвоят, чревните ни бактерии започват да ги обработват и се подуваме. Заменете ги с ориз и киноа, които са лесни за усвояване или накиснете бобовите за една нощ преди готвене или консумация.

7. Кисело мляко
При киселото мляко зависи какъв вид консумирате. Обикновеното кисело мляко помага на стомаха, защото съдържа пробиотици, които регулират храносмилането. Но киселите млека с различни вкусове съдържат много захар и водят до по-ускорен процес на ферментация в телата ни, т.е. повече подуване.

8. Зърнени
Зърнените храни като ръж и пшеница съдържат фруктан, който е труден за смилане. Според гастроентеролозите хората често смятат, че глутенът дразни стомаха им, докато всъщност е фруктанът. След като не може да се абсорбира, той ферментира и това води до подуване и газове.

9. Газирани напитки
Всички видове газирано причиняват подуване заради мехурчетата в тях.

10. Лук

Изненадващо, но лукът съдържа въглехидрати. И то от същия вид, който е в зърнените храни – фруктан. Освен че е труден за абсорбиране от тялото, той води до складиране на повече вода в червата. Което пък причинява подуване.

11. Дъвки без захар
Проблем са изкуствените подсладители в тях. Плюс дъвченето, което вкарва излишен въздух в стомаха ни.

12. Ябълки
Съдържат три неща, причиняващи газове: фибри, фруктоза и сорбитол. Други плодове, в които има сорбитол, са прасковите, крушите и сливите.

13. Кафе
Кафето е диуретик, а и е с висока киселинност и води до подут и раздразнен стомах при по-чувствителни хора.

Източник: msn.com
Превод и редакция: „Нова вест“