В какво ще бъдат инвестирани приходите от тол-системата?

29

Приходите от тол-системата ще бъдат инвестирани в подобряване на републиканската пътна мрежа и ще позволи изграждане на места за изчакване на тежкотоварните автомобили, каза инж. Светослав Глосов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ в студиото на предаването „Здравей, България“ по „Нова телевизия“.

Тол-системата е по-справедилвият начин за заплащане за преминаването по пътната мрежа, т. е. който ползва повече, да заплаща повече. Точната цена за преминаване на база изминато разстояние за превозни средства с над 3,5 тона ще бъде определена след отваряне на офертите в обществената поръчка за проектиране на системата и от решение на правителството, поясни инж. Глосов.

Предвидено е да бъдат ползвани добри практики от въведените тол-системи в други европейски страни, като облекчения за нови автомобили, които са по-екологични. Предстои провеждане на обсъждания с превозвачите, каза инж. Глосов.

Тол-системата ще обхване автомагистралите, по-голяма част от първокласните пътища, защото по тях преминава транзитният трафик през България, добави инж. Светослав Глосов.

Винетната такста за леките автомобили до 3,5 тона ще остане, като тя ще се заплаща електронно. Електронната винетка ще се контролира от устройствата, които ще контролират и тол-таксите за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона.

Планирано е през 2018 г. да бъде изградена тол-системата, при липса на обжалвания на обществената поръчка. Въвеждането да бъде през 2019 г., каза инж. Глосов.