България става все по-уязвима за хакерски атаки

53

Американско изследване показва, че страната ни е на 26-то място в света по липса на защита на интернет и онлайн услугите. В противовес на световните тенденции, положението у нас се влошава, предаде БТВ.

Авторите на изследването са проверили стотици милиони компютри и сървъри в целия свят, както и интернет услугите, които преминават през тях – сайтове, имейли, бази данни, пароли, конфиденциална информация, телефония.

С появата на интернет кибератаките придобиват нови измерения, защото заразяването с вируси става далеч по-лесно от преди, когато подобни зловредни софтуери са се разпространявали чрез физически носители В България са изследвани над 4,4 млн. IP адреса.

Страната ни е поставена сред 50-те най-застрашени страни в света и е класирана на 26-то място по уязвимост. Любопитно е , че след старта на проекта за сканиране на уязвимости на кибератаки Белгия от челното място по незащитеност вече е инвестирала достатъчно, за да излезе от негативната класация.

Проучването показва още, че обичайната практика в България е да се оставят отворени „врати” (портове), през които могат да бъдат атакувани компютри, сървъри и мрежи, както и да се краде, манипулира и подслушва информация. Заради нежеланието на доставчиците на интернет услуги да инвестират в криптиране на връзките, те излагат на риск клиентите си – техните пароли и кореспонденция са лесно достъпни в публичния интернет.

„Имате две врати, едната е блиндирана и заключена, а другата широко отворена. Заключили сте едната, а другата сте отворили и всеки може да влезе във Вашата собственост. Така че, ако искате да Ви е сигурно както в реалния си живот, имате една врата – така използвате интернет – криптирано”, категоричен е експертът по киберсигурност Ясен Танев.

Проверихме сайтове на няколко институции. Сайтът на просветното министерство, който наскоро беше „пробит“ от младеж, сега е със защитени портове. Училищата, които плащат на хостинг компании да поддържат сайтовете им, обаче са незащитени и през отворените портове лесно може да се стигне до личните данни на учениците.

В Министерството на транспорта и на съобщенията са отличници, но изненадващо се оказва, че сайтът на финансовото министерство има отворени портове и се поддържа от Сан Франциско. Сайтът на Министерството на културата също не е сигурен.

Експертите са категорични – сайтовете на институциите трябва да имат валиден сертификат и адресът да започва с https, за да бъде човек сигурен.

За да избегнем хакерска атака, експертите съветват да изискваме от доставчиците защитени и критпирани комуникационни канали, както и да обновяваме софтуера.