15 надценени туристически спирки в Европа (и какво да видим вместо тях)

243

Някои капани за туристи са очевидни, но има и такива, които изненадващо разочароват, въпреки че са в списъка на задължителните за посещение забележителности.

Ето кои е по-добре да избегнем, като излезем от традиционните маршрути и спестим време, пари и нерви.

1. „Мона Лиза“ в Лувъра


„Мона Лиза“ всъщност е мъничка картина и ще се наложи да си пробивате път с лакти през огромна тълпа, за да я погледнете по- отблизо. Лувърът е пълен с достатъчно други съкровища, които може да разгледате вместо нея.

2. Разходка с гондола във Венеция


Да наемете свръх скъпа лодка, управлявана от младеж, облечен според стереотипите на туриста за гондолиер, е най-туристическото нещо, което може да направите във Венеция. Ако искате от гондолиера и да ви пее, ще трябва да платите допълнително. Вместо това може да се качите за далeч по-малко пари на лодка- трагето, която представлява по-малко натруфена гондола, използвана от местните, за да се придвижват по каналите.

3. Пикаещото момченце в Брюксел


Не е ясно защо точно тази малка статуя на момченце, което се облекчава, е такава огромна атракция. Не че ще е по-интересно или по-малко населено, но вместо пред него, може да се снимате пред противоположността му – статуята на пикаещо момиченце във фонтан.

4. Наклонената кула в Пиза


Тя също е по-малка, отколкото сме си представяли, и доста разочароваща. Вместо нея може да разгледате средновековните кули в градчето Сан Джиминяно – кътче в Тоскана, което не прелива от туристи и е известно със средновековната си архитектура и запазените си древни кули.

5. Айфеловата кула


Задължително снимайте Айфеловата кула, но не губете време и пари, за да чакате на опашки да се качите на върха ѝ. Вместо това може да се насладите на гледката от терасата на известния парижки магазин Le Printemps, безплатно.

6. Статуята на Малката русалка в Копенхаген


Въпреки че е наречена „малка“, размерът ѝ все пак ще ви изненада. И около нея трябва да се бутате с лакти, за да успеете да се снимате. По-добра идея е да посетите Парка на скулптурите в Луизианския музей на модерното изкуство в града, в който има около 60 невероятни скулптури.

7. Мулен Руж, Париж


Естествено, филмът беше страхотен и мястото е легенда, но това касае най-вече миналото му. Понастоящем е неприятно място, в което никой местен не би влязъл, с малка червена мелница на покрива. По-добър вариант за посещение на кабаре е Le Crazy Horse.

8. Стоунхендж


Въпреки удивителната си история, Стоунхендж е превърнат в класически капан за туристи, оборудван с магазин за сувенири, такса вход и орди от туристически автобуси. Каменният кръг не може да се доближава и е по-добре да се гледа отстрани, вместо да се плаща за организирано посещение.

9. Ла Рамбла, Барселона


С цялата невероятна архитектура наоколо (градът на Гауди) защо ви е да вървите по улица, пълна със сувенири, улични артисти и много, много туристи? Вместо това, направете като местните и си купете пресни тапаси от пазара в квартал Сант Андреу.

10. Смяната на стражата пред Бъкингамския дворец


Да се види смяната в движение е интересно, но ще трябва отрано да заемете позиция пред стотиците туристи, за да видите нещо, което трае минути. Ако искате автентично британско изживяване, идете на следобеден чай в хотел Риц, който се сервира там от 1906-та.

11. Бар Темпъл в Дъблин


Барът е толкова претъпкан, че вероятно изобщо няма да успеете да влезете. Вместо в Темпъл, идете да изпиете един Гинес в местната кръчма Bowe’s.

12. Аби Роуд, Лондон


Буквално ще се наложи да чакате ред, за да се снимате на пешеходната пътека, където е заснета прочутата обложка на албума на Бийтълс. Освен това, пътят е натоварен и се излагате на известен риск. Ако сте фен на групата, може да посетите Abbey Road Studios.

13. Червените фенери в Амстердам


Освен със зяпачи, разглеждащи работничките, районът е пълен с пияни младежи във ваканция и множество ергенски партита. Не е нито еротично, нито съблазнително, а е по-скоро депресиращо и лишено от очарование. Вместо района на червените фенери, може да посетите De Pijp, кварталът на Амстердам, обявен за най-привлекателен от „Vogue”.

14. Лондонското „око“


Със сигурност гледката е един път, но 50 долара, за да стоите в стъклена сфера? Не по-малко зашеметяваща е гледката от Switch House в музея Tate Modern.

15. Музеите „Мадам Тюсо“ навсякъде по света


Защо някой би искал да гледа зловещи фалшификати на известни хора, особено когато е в непознат град? Идете където и да е, но не и там.

Източник: msn.com

Превод и редакция: „Нова Вест“