Могат ли извънземни да завладеят Земята чрез картите, които НАСА е изпратила в космоса

84

В ранните дни на космическите изследвания всички смятаха, че е чудесна идея да изпратим на извънземните карти, които да им покажат къде се намира планетата Земя. Но сега човекът, който е участвал в изработването на 4 такива карти, пуснати в космоса, се опасява, че това решение може да се окаже катастрофално.

Франк Дрейк, американски астроном и известен ловец на извънземни, е работил за НАСА в проектирането на картите, заложени в Пайъниър 10 и 11, както и във Вояджър 1 и 2. И четирите космически апарата в момента са извън рамките на Слънчевата система и пътуват към дълбините на открития космос.

Плочата на борда на Пайъниър съдържа образи на мъж и жена, заедно с базисна карта, която определя позицията на Земята спрямо отдалечени неутронни звезди. Тези звезди –пулсари са достатъчно ярки да послужат за ориентация на извънземните, дори ако открият картите след милион години.

На Вояджър е качен златен диск със записи на звуци от природата и изображения от Земята. Подобна звездна карта е гравирана на предната страна на диска.

Франк Дрейк се опасява, че не е било добра идея да се пращат карти в космоса. От НАСА още не са коментирали този въпрос.

„В онези дни всички хора, с които работех, бяха оптимисти и смятаха, че извънземните ще са настроени приятелски.“, казва Дрейк пред Нешънъл Джиографик. „Никой и за секунда не си е помислял, че това може да представлява опасност.“

Статията за Дрейк всъщност е написана от дъщеря му Надя, която го попитала дали някой ден може да се сметне за „глупаво и опасно“ това, че сме изпратили детайли за местонахождението си на потенциално агресивни извънземни.

Много учени смятат, че опитите да се свържем с другопланетяни са лоша идея. Професор Стивън Хокинг наскоро предупреди, че „евентуална среща с по-напреднала цивилизация може да се окаже еквивалент на сблъсъка между индианците и Колумб.“ Той счита, че извънземните биха могли да са „хищни мародери, обикалящи космоса в търсене на ресурси за заграбване и планети за колонизиране.“

Източник: The Sun

Превод и редакция: „Нова Вест“