Утре ще бъде открит ловният сезон на пернат дивеч

43

Тази събота се открива ловният сезон на пернат дивеч. Държавата напомня, че трябва да се спазват правилата при лов, за да се избегнат инцидентите с ловци.

От 12 август се разрешава стрелбата по пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. Задължително е спазването на установените норми, припомнят от министерството на земеделието, съобщи Дарик.

Забранява се използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване.

Във връзка със зачестилите в последните години смъртни случаи и наранявания на ловци при ловните излети от Изпълнителна агенция по горите призовават за стриктно спазване на нормативната уредба и правилата за безопасност при ловуване.

Агенцията е в пълна готовност за извършване на засилени проверки за спазването на Закона за лова и опазване на дивеча. Всички ловци в страната ще бъдат проверявани във връзка с използването електрически устройства, превишаване на дневните отстрелни норми, ловуване без ловен билет или с нередовни документи, ловуване без сигнален цвят в облеклото, ловуване в забранено място и в забранено време, отстрел на неразрешен за лов дивеч. Забранява се използването на алкохол и наркотични вещества по време на лов.

Във връзка с изключително високите среднодневни температури тази година и повишената опасност от възникване на горски пожари, Министерството апелира за спазване на противопожарните правила за опазване и защита на горските територии.