Букмейкърите полудяха! Текат залози дали Марк Цукърбърг ще е следващият президент на САЩ

48

От няколко месеца Марк Цукърбърг се среща с обикновени граждани на САЩ просто така, за да чуе какво мислят.

Някои от тях със сигурност си мислят „Кой, за бога, е този младеж със сива тениска?“.

Разбира се, има и доста, които подозират, че Цукърбърг поглежда с едно око към президентския пост.

Явно и букмейкърите разсъждават по същия начин. Компанията за залагания „Пади Пауър“ изчислява, че шансовете му да спечели изборите през 2020 г. са се качили на 16/1, а доскоро бяха равни на 25/1. Това означава, че някои вече са заложили пари на все още несъществуващата кандидатура на Цукърбърг.

Шансовете 16/1 подреждат Цукърбърг преди бившия вицепрезидент Джо Байдън и на едно ниво с актьора Дуейн Джонсън-Скалата, чиято потенциална кандидатура също е предмет на сериозни слухове.

Може би се чудите какво означава това в сравнение с процентите на Тръмп. В момента „Пади Пауър“ дава на Тръмп шанс 5/2. Няма друг с по-висок коефициент. Следващите по точки са вицепрезидентът Майк Пенс и сенаторът на демократите Елизабет Уорън с 15/2. Бившата кандидатка на демократите, Хилъри Клинтън, слиза от 25/1 на 50/1.

В случай че се нуждаем от по-сериозни данни, скорошно проучване на социолози излезе с резултат, че ако Цукърбърг се кандидатира срещу Тръмп, шансовете им ще бъдат равни.

Съществуват известни притеснения, че Цукърбърг не е съвсем подготвен за неприятните страни на една кандидатпрезидентска кампания. Той би бил обект на нападки, каквито сме виждали само …във Фейсбук и Туитър. Ако Тръмп му e опонент, сигурно би го нарекъл „роботът Марк“ или „моят фейсбук не-приятел“. Ще  го засипе и с подигравки как прическата му напомня тази на Юлий Цезар.

А ако трябва да дадем на Цукърбърг един стратегически съвет, той ще е следният: Марк, достатъчно е само да се обърнеш към Тръмп и да му кажеш „Знаеш ли колко по-богат съм от теб?“

Автор: Крис Матисчик за www.cnet.com

Превод и редакция: „Нова Вест“.