8% ръст за българския туризъм от януари до сега

41

Снимка: razkritia.com

От януари до юни имаме над 3,3 млн. чуждестранни туристи, което прави около 8 % ръст. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на провелата се по-рано дискусия „По-чист морски туризъм“ в Бургас. 

По думите темата за по-чистия морски туризъм е изключително важна тема, свързана с развитието на туризма, особено имайки предвид, че той е един от структуроопределящите отрасли на българската икономика. Според нея това на фона на изключително успешната миналогодишна 2016 г. е много добър успех, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

По думите й за област Бургас има положителен тренд в ръста, както на туристите, така и на приходите. „Има около 340 хил. чуждестранни туристи, които са посетили област Бургас за първите месеци от януари до май месец, което е 3 % ръст и над 20 млн. лв. приходи само от нощувки, което е 2 % ръст“, каза Ангелкова.

Тя обърна внимание, че морският туризъм формира повече от 70 % от приходите от туризъм на годишна база в страната. Ангелкова припомни, че само за миналата година от май до октомври месец имаме над 6 млн. и половина чуждестранни туристи. Ангелкова уточни, че това е 18 % ръст за лятото. Министърът на туризма посочи, че това е един изключителен рекорд и огромно постижение, което и тази година се надгражда.

„Всичко това са цифри и статистики, които показват колко е важен туризмът и как мерките, които ние заедно – местните власти, бизнесът, правителството и Народното събрание предприемаме и следва да предприемем, за да можем да гарантираме устойчивост и по-високо качество“, допълни министърът на туризма Николина Ангелкова.