Учен стигна до неприятен извод за храната, която даваме на домашните си любимци

26

Грегъри Окин подчертава, че не мрази котки и кучета. Въпреки че има само рибки вкъщи, той няма нищо против домашните животни на другите.

Но ако все пак гледате животно, може би бихте обърнали внимание на това какво причиняват на планетата консервите животинска храна и гранулите с месо.

Окин, който е географ в Калифорнийския университет, направил изчисления и стигнал до някои неприятни изводи. 180-те милиона котки и кучета на Америка поглъщат около 25 % от калориите от животински източници, консумирани годишно в САЩ. Ако домашните животни имаха собствена държава, тя щеше да е на пето място по ядене на месо в света.

Излишно е да споменаваме, че производството на това месо, което ползва земя, вода и замърсява повече, отколкото растителната храна, отделя и много парникови газове: около 64 милиона тона годишно, което се равнява на отделеното от 12 милиона автомобила за същия период. Това не значи, че отглеждането на домашни любимци трябва да се забрани в името на планетата, но и „не е голям плюс“ пише Окин в изследването си, публикувано тази седмица в PLOS One.

“Ако сте загрижени за околната среда, може да обмислите каква кола да карате. На тези неща трябва да се обръща внимание, но не непременно да се чувстваме виновни заради тях.“, казва Окин в интервю.

Грегъри Окин по принцип се занимава с изучаване на пустините, ерозията и взаимодействията между почва и растения. Но обяснява, че лосанджелиската мода да се гледат кокошки в задния двор го е накрала да се замисли колко добре е, че кокошките са източник на протеини, докато кучетата и котките само ги консумират. Така стигнал до извода, че макар да обръщаме внимание как влияе на планетата собствената ни консумация на месо, не се замисляме за ролята на домашните ни любимци в този процес.

Окин смята, че ситуацията няма да се подобри скоро, защото броят на домашните любимци се повишава в развиващите се страни като Китай, а оттам се качва и консумацията на месо. В САЩ все повече се разширява и пазарът на храни за домашни любимци. Той вече предлага скъпи гурме храни от висококачествено месо, а не от остатъчните продукти, които по принцип се ползват.

Възможно частично решение на проблема е да се хранят животните с месни субпродукти, като вътрешни органи и остатъци, които хората не ядат. Кучетата и котките консумират такова месо с удоволствие. Освен това, Окин предлага на хората, които обмислят да си вземат куче, да се спрат на по-дребна порода.

Източник: The Washington Post

Превод и редакция: „Нова Варна“