Италианецът Делио Роси е новият треньор на „Сините“

18

Снимка: bnr.bg

Италианецът Делио Роси е новият старши треньор на „Левски“. Той беше предпочетен пред израелеца Аврам Грант на днешното заседание на управителния съвет, обяви клубът на официалния си сайт.

Роси заменя на поста Николай Митов, който изкара пет месеца при втория си престой начело на сините. Очаква се 57-годишният италианец да подпише договор за две години, пише Дневник. Той ще встъпи в длъжност в понеделник, а дотогава отборът ще бъде воден от досегашния помощник на Митов Асен Букарев.

Митов и „Левски“ се разделят по взаимно съгласие, като треньорът ще бъде компенсиран с едномесечна специализация в Испания.

„Клубът благодари на треньора за неговата работа начело на отбора, както и затова, че продължи да върши своята работа, след като беше информиран, че се търси нов треньор“, се казва в съобщението на „Левски“.

Роси ще води отбор за пръв път от 2015 г., когато беше уволнен от „Болоня“. Преди това италианецът имаше още една пауза от близо две години извън треньорството, последвала уволнението му от „Сампдория“ през есента на 2013 г.

Опитният специалист никога досега не е бил начело на отбор извън Италия. За 25 години като треньор е водил 12 отбора. Най-големият успех в кариерата му е спечелването на Купата на Италия с „Лацио“ през 2009 г. Две години по-късно стигна до финала на турнира с „Палермо“.

Роси е известен с буйния си нрав и честите си конфликти с играчи и ръководители. През 2012 г. той беше уволнен от „Фиорентина“, след като по време на мач нападна с юмруци своя възпитаник Адем Лаяич. Заради инцидента Роси получи тримесечна забрана да се занимава с футбол.