Дигитален подпис за нашите бири разработват български учени

33

Български екип от учени разработват дигитален подпис на нашите бири. По този начин ще се покаже идентичността на всяка търговска марка на родния пазар, съобщава БГНЕС.

Всеки първи петък от август светът отбелязва Международния ден на бирата. Тази година той се пада на 4 август.
Научният колектив използва ново поколение апарат за ядрено-магнитен резонанс за изследване на храни и напитки. Изучаването на пиво чрез ядрено-магнитен резунанс е един от първите опити в световната практика.

Посредством дигиталните подписи на съответните марки пивопроизводителите ще имат възможността да следят за качеството и безопасността на напитките и бързо да реагират на нежелани промени във физико-химичните или микробиологични показатели на продуктите.

Дигиталният подпис на българските бири се разработва от екип от Центъра по биология на храните, СУ „Св. Климент Охридски“, Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) съвместно със Съюза на пивоварите в България.

Новаторската разработка за дигитален подпис на българските бири, която ще покаже идентичността на всяка търговска марка на родния пазар, е дело на гл. ас. д-р Никола Бурджиев, д-р Сергей Иванов и доц. д-р Силвия Милева.
Българските учени, разработили процедурата, се стремят да получат достоверни и повторими спектри на изследваните проби бира.

Статистическата обработка на получените данни показва, че на този етап няма различия между произведените от един и същ производител отделни партиди на съответната марка пиво. В същото време е налице добра различимост между изследваните търговски марки и видове бира.

Тези първи резултати предпоставят възможността чрез ЯМР изследвания на пивото да се постигне идентификация на производителя, типа и търговската марка, а в бъдеще да се определят компонентният състав и количествено да бъдат измерени отделните съединения в бирата.

Предизвикателството е още по-голямо, тъй като в пивото има над 400 установени и анализирани съединения заради естествените суровини, веществата, получени от метаболизма на пивоварните дрожди и спецификите на пивоварната технология. Именно поради този факт е възможно да съществува широка диверсификация на продуктите на категорията.