Американска компания за канабис превръща пустинно градче в рай

24

Една от най-големите американски компании за производство на канабис е купила цял град в Калифорнийската пустиня.

Градът се казва Ниптън, но веднага възниква въпросът дали предстои да бъде преименуван на Потсилвания („pot“- трева, канабис – англ.)

American Green Inc. обяви във вторник, че купува всичките 80 акра площ на Ниптън, които включват хотела в стил Дивия Запад, няколко къщи, парк за каравани и кафене.

Плановете са градчето, основано по времето на Златната треска, да се превърне в нещо, наречено „енергийно-независима, канабис-ориентирана и гостоприемна дестинация“.

Сегашният собственик на градчето, Роксан Ланг, казва, че продажбата още не финализирана, но потвърждава, че купувачът е American Green. Тя отказва да разкрие цената преди сделката да е факт, но отбелязва, че с покойния ѝ съпруг са обявили за продан имота за 5 милиона долара миналата година.

Запитана какво би казал съпругът и за плановете на купувача да превърне Ниптън в рай на канабиса сред Калифорнийската пустиня, тя споделя с усмивка: „Мисля, че щеше да го приеме с чувство за хумор.“ и добавя, че съпругът и не е имал проблем с хората, ползващи марихуана, а като поддръжник на зелената енергия би подкрепил енергийната независимост. През годините той инсталирал соларни панели, които все още снабдяват градчето с електричество.

От компанията заявяват, че планират да разширят системата от соларни панели, а също и да бутилират и продават канабисова вода от Ниптън. Купувачите се надяват градчето да привлече и други предприемачи и бизнеси, свързани с канабис, които биха могли да преместят производствата си и да отворят нови работни места в Ниптън.

Жителите на града в момента са около 20 и основният им доход е от билети на Калифорнийската лотария, които се продават в местния магазин и купувачи от Невада, където са забранени, идват да ги купуват тук.

„Искаме да стартираме „Зелена треска“ , казва Дейвид Гуитър, президент на компанията. „Канабис революцията тук, в САЩ, може да възроди определени общности по същия начин, по който златото го е направило през 19 век.“

Източник: The Washington Post

Превод и редакция: „Нова Вест“