Какво писмо написа 88-годишен старец на Нана Гладуиш

39

Пише ви един старец към 88 години, един върл родопчанин. Вчера прочетох статията за случая „Нана”. Радвам се, че едно младо момиче има „таф”, по родопски – ищах, да живее.

Това е написал бай Васил Калфов от Чепеларе в писмо до „24 часа” по повод интервю във вестника от 29 юли т. г. В него Нана Гладуиш разказва, че за втори път са й поставили диагноза рак на гърдата и че не смята да се предава, а да се бори с болестта, пише marica.bg.

Скъпа Нана, бъди сигурна, че ще живееш до дълбоки старини, защото искрата в твоите очи няма да изгасне, защото по-голямо лекарство от желанието да живееш е желанието да се бориш с живота – това е човешка дарба. Няма правила в живота, няма власт, която да управлява мнението на личността.

Философията на живота е проста – щастлив е този, който уважава себе си, близките си и живота. Ако човек може да командва своя ум, да може да цени, да може да уважава неговия свят, то той ще бъде многолюден и необятен, убеден е родопчанинът.

Каня ви в град Чепеларе най-сърдечно вас, вашето семейство, за да видите как се прави хайдук шишек. Навремето бях добър приятел с бай Кольо Хайтов. Тогава през 1949 година бях млад учител в Забърдо и имах щастието да се познавам с този велик човек, а Хайтов беше председател на горското стопанство там, пише още бай Васил.