Опасна ли е почивката в Гърция за младите туристи?

33

Почивката в Гърция, където забавленията не спират 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, може и да се окаже опасна за младите туристи. Това предупреждават анализатори в статия за „Дойче веле“, цитирана от македонското електронно издание „Вечер“.

Инцидентът с 22-годишния американски гражданин, който бе пребит до смърт от група сърби след свада в заведение в Лаганас на популярния гръцки остров Закинтос, не е изолиран случай, пише Фокус Нюз.

Местните жители обвиняват за зачестилите подобни произшествия туроператорите, които привличат младежи с обещания за алкохол и безкрайни забавления. Но и Лаганас е подготвен да посрещне точно такъв тип туристи: в това малко курортно градче има повече от 100 бара и дискотеки, които предразполагат към бурен нощен живот, съобщава Радио „Фокус“ в рубриката „Балкански туристически часовник“.

След убийството на младия американец се появи информация и за други тревожни инциденти. Броени дни след смъртта му, в Малия на остров Крит – друга популярна дестинация на търсещите забавление, млада британка изпадна в кома, след като е вдишала „райски газ“ в популярно заведение.
През месец март тази година в Лаганос друга 20-годишна гражданка на Обединеното кралство ослепя и получи сериозно увреждане на бъбреците след консумацията на осем коктейла с водка.

По-късно стана ясно, че вероятно в напитките изобщо не е имало алкохол, а антифриз.

Експерти предупреждават, че вина за цялостната картина в популярните курорти носи и гръцката държава. Страната, която вече няколко години е в сериозна финансова криза, бе принудена да предприеме строги мерки за икономия. Това означава, че градските управи са били принудени да съкратят разходите, включително и тези за полицията. Не стигат средства и за упражняването на контрол върху храните и напитките, които се предлагат на туристите в заведенията.