Омбудсманът Мая Манолова се качи в розовия кемпер на Нана (СНИМКИ)

58

Мая Манолова подкрепи кампанията „Сърдечни приятелки“ на Нана, качи се на розовия кемпер.

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи кампанията на Нана Гладуиш „Сърдечни приятелки“, която нейната фондация „Една от осем“, бореща се с рака на гърдата, провежда в цялата страна. Както вече стана ясно, в момента телевизионната водеща е в Израел за химиотерапия, след като се оказа, че 5 години след лечението, коварната болест отново се е върнала. Това съобщиха от Пресцентъра на Омбудсмана на Република България за Нова Вест.

Въпреки това обаче, екипът на Нана пътува с розовия кемпер, запазена марка на фондацията и с още по-голям хъс и ентусиазъм помага и подкрепя жени, които в момента провеждат лечение. Днес розовият кемпер бе пред УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна, а по-късно бе паркиран на едно от най-комуникативните места в морската столица, в Района на козирката и информационния център над подлеза.

„Сърдечни приятелки” има за цел да изнесе дейността на фондацията от София, засега в 25 града на страната. Жените, които минават през терапия и тези, които са приключили и се връщат към нормалния си живот, имат нужда да говорят и да споделят, имат много въпроси, на които не винаги намират отговор в болниците. В момента раздаваме брошури на различни теми, всичко е свързано с лечението – за химиотерапията, как да си разчетат епикризата, защото много жени не знаят нищо за характеристиката на самото заболяване, а са длъжни да знаят, какво да кажат на детето си.

С нас има психолог, който прави индивидуални психологически консултации и групови такива. С нас има гримьор и арт терапевт. Жената по време на терапия, освен косата си, губи и вежди, мигли. Той е тук да покаже как да се гримира, да изглежда по-добре. С нас има кулинарен блогър, да говори за здравословното хранене, даваме практически консултации – как сме минали през лечението, как по-лесно да се преодолеят последствията от химиотерапията“, обясни Диди Гунева, сътрудник във фондацията, по време на съвместна пресконференция в УМБАЛ „Света Марина“.

Омбудсманът Мая Манолова подари на мобилния екип от розовия кемпер икона на Света Богородица, която да ги закриля, както и още дузина по-малки икони с лика на Божията майка, на жени, които в момента провеждат лечение в университетската болница. Всички те бяха осветени ден по-рано от отец Александър в Софийския храм „Св. Св. Кирил и Методий“.

Ето какво каза омбудсманът Мая Манолова: „Аз съм тук да подкрепя битката на “Една от 8” с рака на гърдата не просто като омбудсман, но и в лично качество, като жена, една от осем, чули страшната диагноза и минали през лечение. Респектирана съм от това, което правят момичетата от фондацията, защото те са избрали най-трудната част от тази битка – да вдъхват кураж, сили, увереност, смелост, на жените с рак. Знам какво е да чуеш диагнозата и ужасът, през който минаваш, поне първоначално. Така че е изключително важно да срещнеш подкрепа не само на близки, но и на хора, които вече са минали през болестта. Затова аз мисля, че за рака трябва да се говори открито, че трябва да спасим хората, които страдат от тази болест, даже от стигмата за това, че са болни. Част от тях изобщо се притесняват да го споделят, да го кажат.

След дълго колебание, дълго време, аз също приех, че трябва да говоря за това, защото то е важно за всички жени, които се борят с болестта. Даже по себе си мога да кажа колко въздействащо ми беше всичко, което каза и направи Нана Гладуиш през последните седмици. Аз не я познавам лично, но съм наистина впечатлена. Огромен респект към нея, стискам й палци. Тя има достатъчно сили, достатъчно кураж, но може би просто трябва да й пожелаем късмет и Господ да е с нея. Аз съм готова да се включа в организирането на прегледи, по възможност безплатни, разбира се, максимален брой жени да минат през тази профилактика. Всъщност аз имам история с подобни прегледи.

В края на 2014-та организирах безплатни в Кюстендил за работнички, основно от шивашкия бранш, минаха около 1 000 жени в продължение на няколко седмици. И всеки път лекарите, които правеха прегледите ме питаха дали аз съм се преглеждала скоро и няма ли да легна да ме прегледат. Тъй като имах тогава друга важна кампания, не го направих и когато по-късно, след 6 месеца, отидох на профилактика ми откриха диагнозата.

Първото, което ми тежеше и ме хвърляше в ужас беше именно фактът, че не се прегледах тогава. Не намерих 10 минути, а бях там през цялото време. Така че е изключително важно да говорим на жените, които са далеч от болестта, че тези 10 минути, които могат да отделят за профилактичен преглед, могат да им спасят живота“.

Лекарите от екипа на клиниката по лъчелечение в УМБАЛ „Света Марина“ информираха присъстващите, че здравното заведение разполага с модерна апаратура, с която да се затвори пълният цикъл – от поставянето на страшната диагноза до окончателното й излекуване.

Докторите използваха възможността да покажат и последната си придобивка – единственият в България мамограф-ехограф със способности за триизмерна визуализация на находката в млечната жлеза. Апаратурата дава възможност за извършване на образна диагностика на млечната жлеза, независимост от възраст, многократност на изследването, безопасност.