Мъж от Стара Загора, помагайки на жена в беда и отмъкна портмонето и телефона

25

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Драгия Р., на 40 г., привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че отнел чужди движими вещи от владението на собственика, без неговото съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като кражбата е извършена при условията на опасен рецидив – престъпление по чл.196,ал.1,т.1 вр.чл.194,ал.1 вр.чл.29,ал.1, б.“а“ и б.“б“ от Наказателния кодекс.

В хода на образуваното срещу Драгия Р. досъдебно производство е установено, че същия на 5.03.2017 г. през деня бил в гр. Стара Загора. Пострадалата се грижила за възрастна жена в дома й.

На нея й прилошало и паднала в коридора на жилището си. Пострадалата помолила обвиняемия, който бил пред жилището, да помогне. Докато помагал на пострадалата да пренесе и настани възрастната жена, обвиняемия отнел мобилния телефон и портмонето й, в което имало 65 лева.

Обвиняемият е криминално проявен и осъждан многократно, включително за тежки умишлени престъпления от общ характер с идентична правна квалификация на процесното деяние. Деянието на 5.03.2017 г. е извършено в условията на опасен рецидив, като обвиняемият Драгия Р. е бил освободен от затвора на 29.12.2015 г. поради изтърпяване на наложените наказания.

Районен съд – Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че Драгия Р. е извършил деянието, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.
Взетата спрямо Драгия Р. мярка за неотклонение може да се обжалва пред Окръжен съд – Стара Загора.