Новият електромобил Модел 3 на Тесла се отключва с телефон

106

Ако изберете новият Модел 3 електромобил, от Тесла няма да ви връчат ключовете, а ще програмират телефона ви да отключва и пали колата, съобщават от cnet.

Компанията за електромобили Тесла демонстрира желание да загърби автомобилното наследство и прави още по-смела крачка напред с Модел 3. Собствениците му ще разчитат единствено на смартфоните си за достъп до електромобила и за стартиране на двигателя му. За разлика от повечето съвременни коли и дори от предишните Модел S и Модел Х на Тесла, притежателите на Модел 3 няма да имат нужда от ключове в джоба.

Много от днешните коли предлагат безключово отваряне и палене, но изискват шофьорът да има под ръка джобно устройство, което предава радио сигнал. Този сигнал съобщава на колата да отключи вратите и да запали. При Модел 3 от Тесла са конструирали колата така, че тя приема дигиталния ключ през Блутут от смартфона на собственика си. Колата ползва нискоенергиен Блутут стандарт, който се поддържа от повечето смартфони.

Като резервен вариант или за достъп от други хора при паркиране, например, всеки електромобил от Модел 3 е снабден с няколко NFC карти, които също могат да отключват и стартират колата. Колата може да се отключва при контакт на картата със страничната стойка на вратата, а двигателят да се пали с друг контакт между предните седалки.

От Тесла не са обявили дали има чисто механични начини за влизане в колата, ако батерията на телефона ни е напълно изтощена. Но това не е било проблем с Модел S и с Модел Х. Имайки предвид ниските енергийни нужди на Блутут и големия размер на батерията на Модел 3, малко вероятно е колата да се окаже без електричество.

Идеята за достъп до автомобила чрез смартфон не е нова. Някои фирми за краткосрочно отдаване на коли под наем дават достъп на клиентите си чрез приложения за смартфон. Датската компания за полупроводници и електроника NXP съобщи през февруари, че работи с пет автопроизводителя върху NFC чип в дръжките на вратите, който ще позволява на програмирани устройства да отключват автомобилите.

Предвид ентусиазма около Модел 3 на Тесла, който личи от стотиците хиляди предварителни поръчки на електромобила, на технически ориентираните почитатели на марката явно никак не им липсва носенето на ключ в джоба.

Превод: Нова Варна