Лесен начин да определим дали някой си пада по нас

66

Има много лесен начин да определим дали някой е привлечен от нас, сочи ново проучване, предаде msn.com.

Изследователи от Уелзли Колидж и Университета в Канзас направили съвместно изследване и открили, че ако мъж гледа жена директно в лицето, тя не го привлича в романтичен аспект.

Ако мъжът гледа към торса или бедрата, значи искрата е налице. А досега си мислехме, че контактът очи в очи е най-важен!

Изследването имало за цел да проучи по какво личи, когато някой си пада по някого и го намира привлекателен. Оказва се, че ако някой ни гледа право в лицето, вероятно ни харесва, но не в сексуален смисъл.

Проучването е направено върху 105 хетеросексуални студенти, които били помолени да разглеждат снимки и да отговарят дали биха искали човекът на снимката да им е само приятел или биха излезли на среща с него. Изследователите проследили движенията на погледа на изследваните.

Проучването е правено от студенти върху техни връстници и обхваща само хетеросексуални, но все пак дава известна храна за размисъл.

Тестващите забелязали, че мъжете насочвали поглед към гърдите и бедрата на жените. Това кореспондира с по-старо проучване, което сочи, че мъжете преценяват репродуктивните качества, когато подбират партньорка. Просто еволюция, въпреки че звучи малко неприятно.

Значение има и това какво хората очакват от една връзка и какво търсят в нея. Мъжете в изследването гледали гърдите и бедрата независимо дали се стремяли към любовна връзка или не.

Докато жените гледали към главата, но задържали погледа си върху нея по-дълго, ако смятали човека на снимката подходящ само за приятел. Оглеждали и краката и стъпалата в случаите на липса на сексуално привличане.

„С това изследване на привличането стигаме до извод, че има определен набор от качества, които правят човек желан. Новото проучване сочи, че това, което хората търсят у евентуален партньор зависи от целите, които са си поставили по отношение на връзката си. Някой, който би бил чудесен приятел, не е непременно добър вариант за партньор.“ пише Анджела Банс, съавтор на изследването и асистент по психология в Уелзли.

Все пак не бързайте да се обиждате, ако този, когото харесвате, поглежда към краката или ушите, а не към гърдите ви. Може би е високо еволюирал и осъзнава, че жените не служат единствено за създаване на поколение.

Превод и редакция: „Нова Вест“