Екатерина Захариева заминава за Сърбия и Албания

54

Снимка: БНТ

Заместник-министър председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава на посещение в Република Сърбия, след което ще отпътува за визита в Република Албания.

Тя ще представи приоритетите на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., сред които основен фокус е поставен върху европейската перспектива на страните от регионa.

На 24 юли 2017 г., в Белград вицепремиерът Екатерина Захариева ще се срещне с президента на Република Сърбия Александър Вучич. На 25 юли 2017 г. тя ще разговаря с министър-председателя на страната Ана Бърнабич, с първия заместник министър-председател и министър на външните работи Ивица Дачич, както и с министъра на правосъдието Нела Кубурович.

Същия ден Екатерина Захариева ще открие конференция на тема „Малцинствената политика – Насърчаване на интеграцията в Сърбия“. Тя е финансирана по Програмата за сътрудничество за развитие на Министерството на външните работи.

На 26 юли 2017 г., в Тирана вицепремиерът Захариева ще се срещне с президента Илир Мета, с министър-председателя Еди Рама, както и с министъра на външните работи на Република Албания Дитмир Бушати.

Посещенията на Екатерина Захариева в Република Сърбия и Република Албания са част от балканска обиколка. Предвижда се в следващите седмици тя да посети Република Македония, Черна Гора, Босна и Херцеговина.