Илинден е! Не влизайте в морето!

91

Според митологичните представи за Свети Илия той е господар на летните гръмотевици и градушката. Той ходи по небето със златна колесница и преследва ламята, която „пасе“ житата.

В чест на светеца се коли курбан от най-стария петел и се изпича погача. Трапезата се прекадява от най-възрастния член на семейството. Организират се и общоселски сборове с жертвоприношение на мъжко животно – овен или вол. Общоселската трапеза се нарежда на високо място или под вековни дъбови дървета. Илинден е празник на кожарите, на кожухарите, самарджиите и на керемидарите.

Имен ден празнуват Илия, Илиян, Илияна, Илко, Илка.

Според народното поверие морето днес взима най-много жертви. Старата традиция повелява на този ден да не се влиза в морето – нито с лодка, нито плувайки.

Празнична света литургия ще бъде отслужена днес от 9 часа по повод деня на Св.Илия в параклис от гръцко време, носещ неговото име. Той се намира при пресечката на бул. Приморски с ул.“Параскева Николау:; във Варна. Литургията ще отслужи отец Дончо Александров от храма „Св.Атанасий“.

Българската православна църква почита днес паметта на Свети пророк Илия. Църковният празник е наречен от народа Илинден. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Мойсей – като един от двамата най-велики старозаветни мъже.

С молитвата си Свети пророк Илия предрекъл суша и измолил от Бог огън, с който запалил жертвеника. Житието на пророка представя как при смъртта му огнена колесница с огнени коне го отнесла с вихър на небето. Същия образ рисува и иконографията – Свети Илия е в позлатена небесна колесница, теглена от четири бели коня.