Искат оставката на шефката на Центъра за ин витро

29

Пациентски организации ще поискат оставката на шефката на Центъра за асистирана репродукция Мария Георгиева. Това съобщи председателят на Пациентската организация „Заедно с теб“ Пенка Георгиева, цитирана от „Монитор“.

Повод за това са данните в доклада от одит на Сметната палата, от който става ясно, че са забавяни процедури за ин витро заради забавяно финансиране.

От там настояха прокуратурата да направи проверка в центъра, тъй като в него „цари хаос и липсва прозрачност“. От „Заедно с теб“ настояват още, че центъра трябва да предоставя периодично информация за успеваемостта на клиниките по асистирана репродукция.

По информация на представители на секция „Репродуктивни проблеми на хора с диабет и метаболитни заболявания“ към сдружението „Диабет, преддиабет и метаболитен синдром“ твърдят, че в клиниките се извършват ненужни ин витро процедури, при които няма шанс за бременност, особено при жени с ендокринни заболявания. Според тях не се обръща специално внимание на основното заболяване.

„Голяма част от жените, подлагащи се на инсеминации и ин витро процедури, са с преддиабет, диабет, метаболитен синдром, метаболитен синдром, заболявания на щитовидната жлеза, болести на хипофизата, синдром на поликистозни яйчници, инсулинова резистентност и други. Ако те бъдат лекувани адекватно, това ще гарантира по-висока успеваемост на техниките за ин витро, както и по-лесното и безопасно протичане на една евентуална бременност и раждане на здраво дете“, каза Мариана Александрова, управител на сдружението.

Пациентите настояват още всички клиники да издават амбулаторен лист и разпечатка от ехографското им изследване и подробна епикриза, за да не се ограничава правото им на второ мнение. Клиниките и лекарят, насочващи жените за ин витро процедура със собствена или донорска яйцеклетка, да издават официален документ за това, с подпис и печат, както и да се подготви пакет от задължителни изследвания преди да се назначи и пристъпи към ин витро процедура, искат още от пациентските организации.