Вкараха „на топло“ 29-годишен опасен рецидивист от Стара Загора

26

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът определи постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо Жеко И., на 29 г., привлечен като обвиняем за това, че отнел чужди движими вещи от владението на другиго, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като кражбата е извършена при условията на опасен рецидив, – престъпление по чл.196,ал.1,т.1 вр.чл.194,ал.1 вр.чл.29,ал.1, б.“а“ и б.“б“ от Наказателния кодекс. Това предадоха от Апелативна прокуратура Пловдив, за „Нова Вест“.

На 11 юли 2017 г. в гр. Стара Загора, обвиняемият Жеко И. се движел по улицата и забелязал жилищна кооперация, чиято фасада се санирала. До южния край на сградата били оставени от работещите ел. разклонители, които ползвали в дейността си. Използвайки факта, че работещите били в обедна почивка обвиняемият Жеко И. отнел два разклонителя.

Обвиняемият е криминално проявен и до момента е осъждан общо 34 пъти, включително за тежки умишлени престъпления от общ характер и за такива, с идентична правна квалификация на процесното деяние. Обвиняемият е извършител на множество кражби, грабежи и други тежки умишлени престъпления на територията на гр. Стара Загора. Деянието на 11.07.2017 г. е извършено в условията на опасен рецидив.

Районен съд – Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че Жеко И. е извършил деянието, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо Жеко И. мярка за неотклонение „задържане под стража“ може да се обжалва пред Окръжен съд – Стара Загора.