Събарят 21 незаконни сгради в Асеновград

42

Снимката е илюстративна

14 жилищни и 7 стопански постройки в кв. „Лозница“ в Асеновград са описани като незаконно построени, предстои премахването им, пише „Монитор“.

През последната седмица Общинската комисия по установяване на незаконното строителство в кв. „Лозница“ в Асеновград е съставила 16 констативни акта, в които е описала 14 жилищни и 7 стопански постройки, както и 4 навеса. Това съобщиха от пресцентъра на Община Асеновград. Предстои премахването им.

Незаконните постройки са с връчени с предписани мерки за доброволно премахване. След изтичане срока по законовата процедура ще последва издаване заповед на кмета на общината за премахването им.

Предстои заповедта да се обяви на лицата, извършили незаконното застрояване, като отново им се дава правото в определен кратък срок доброволно да премахнат постройките.

След прилагане на тези изрични законови процедурни срокове, Община Асеновград ще предприеме действия по премахването на незаконното застрояване.

Във връзка с поставените забранителни табели за каруци, с писмо на кмета на общината д-р Емил Караиванов до Районното управление на МВР – Асеновград се обръща внимание за необходимостта от предприемане на действия за контрол и санкциониране на нарушителите на тези забрани.

Жителите на Асеновград очакват обещанията на общинското ръководство и на полицията да се изпълнят в срок, защото в противен случай ще възобновяват протестите си. Това каза за „Фокус“ – Пловдив Йордан Тодоров от Инициативния комитет на протестиращите в Асеновград и баща на едно от децата, които бяха нападнати при сблъсък между цигани и членове на отбора по кану-каяк край язовир „40-те извора“.

По думите му, едно от дадените обещания е спазено – вече е осигурена охрана за гребците в Асеновград.
„Дадени са обещания и за събаряне на незаконните постройки, за разкриване на приемна на МВР и повече полицейско присъствие, както и за изселването на незаконно пребиваващите и без адресна регистрация в циганския квартал. Очакваме всичко да се изпълни. Ние заявихме, че ако до 15 дни няма видими резултати и напредък, ще възобновим протестните си действия. Вече е изминала седмица“, посочи Тодоров.

Той допълни, че през следващата седмица протестиращите отново ще се срещнат с вицепремиера Валери Симеонов, за да се обсъди постигнатото до момента и предстоящите стъпки.

По повод избора на общински терен за разкриването на приемна на МВР – Асеновград в кв. „Лозница“ Йордан Тодоров коментира, че избраната сграда и преди е изпълнявала тази функция, но след като щатът за служители е намален, пунктът е бил закрит.
„Сега искат да го възстановят, но доколко и каква ще бъде ефективността от това, предстои да видим“, каза още Йордан Тодоров.