Отмениха стандарта за опаковките на киселото мляко

36

Стандартът за киселото мляко, включително в частта му за опаковките остава без промяна. Това решиха експертите от Българския институт по стандартизация, пише Monitor.bg.

По информация, публикувана на сайта на ведомството на заседанието на техническия комитет 32 „Селскостопански и хранителни продукти” са присъствали необходимият брой негови членове, за да бъде решението легитимно. Тъй като по предложението не е могло да се постигне консенсус, се е пристъпило към гласуване с квалифицирано мнозинство и се е взело решение да не се променя стандартът БДС 12:2010 Българско кисело мляко.

Преди това 6 мандри в страната, включително и собственост на фирми от съседни държави, поискаха промяна в изискванията към материала на опаковките на киселото мляко, като се разреши и използването на полипропиленови. В стандарта е записано, че продуктът се пакетира в кофички от полистирен, а също така и от стъкло и керамика. След решението на експертите производителите трябва да използват само досега разрешените, ако искат да произвеждат и предлагат на пазара кисело мляко по БДС.

В свое писмо до медиите 4 от производителите изразиха учудване от решението на експертите от Българския институт по стандартизация.