Кр. Янков: Министъра на МВР е заплаха за демокрацията и защитата на гражданските ни права

35

Изявление на БСП:
Министъра на вътрешните работи отново смути обществеността със своите възгледи за законосъбразното функциониране на службите за сигурност.
Този човек е заплаха за демокрацията и защитата на гражданските ни права. Отстраняването му от този пост вече не е нужно само за да функционира нормално МВР, а защото неговата позиция не съответства на заемания отговорен пост, като гарант за сигурността и правата на гражданите. Миналата седмица разбрахме, че проверките на пътна полиция няма да са само на водачите на МПС, а ще бъдат проверявани всички пътници в автомобилите.
Това няма как да се прикрие зад “оптимизиране работата на контролните органи”, за връчване на неполучени фишове, с които са били санкционирани пътниците в качеството им и на водачи на МПС, извършили нарушения. По същество това е полицейщина, която ще установява кой с кого и кога пътува, и данните от проверката ще се регистрират от системата.
От изказването на министър Радев пред БТА научаваме че: „Колкото повече ни следят, слушат – законно, толкова по-добре, защото ще хванат лошите – тези, които ни мислят лошото. Може би някакви радикални елементи или бъдещи терористи…“Бъдещи терористи?
Представите на този човек за ред и законност явно не кореспондират с конкретни законови правомощия, а фриволно се интерпретират.
Не за първи път ГЕРБ се опитва, чрез своите кадри или с безумни импровизации на “законотворчество”, да придобие инструмент за натиск и контрол върху граждани и юридически лица. Като започнем от скандалния брой подслушвания в периода Цветанов и завършим с опита за даване правомощия на военна полиция, които да я превърнат във второ МВР, с правото да събират данни, да води разследвания и т.н., на цивилни граждани и юридически лица – фирми.
След напълно неадекватното отношение на министър Радев към проблемите на служителите в системата на МВР, въведените проверки от пътна полиция и позицията му относно подслушванията, както и от други негови действия и управленски решения, става видима пълната му непригодност.
Призовавам министър председателя да изиска оставката на Валентин Радев, преди това да се случи под обществен натиск и в резултат на основателните искания на служителите в МВР.