Вицепрезидентът: Вярвам в бъдещето на младите български учени

35

„Езикът на математиката е универсален и има силата да сближава хора от различни континенти“, каза вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на втората Международна конференция „Дни на математиката в София“, организирана от Института по математика и информатика към БАН със съдействието на Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Съюза на математиците в България.

Това съобщиха от прессектариата на Президентството за Нова вест.

В събитието участват около 250 учени от над 40 държави.

„Успехите на българските олимпийски отбори по математика и природни науки са непрестанен повод за национална гордост. Именно тези успехи ме карат да бъда уверена в успешното развитие и в бъдещето на младите учени днес“, каза вицепрезидентът.

Илияна Йотова подчерта, че за високото качество на българските математици и информатици говори и фактът, че много от тях работят в престижни научни центрове извън България. Вицепрезидентът заяви, че математиката е сред движещите сили на иновациите и технологиите, които изграждат съвременния живот.

Илияна Йотова поднесе своите поздравления на Института по математика и информатика по повод 70-годишния им юбилей. „Вие развивате успешно сътрудничество с редица световни университети и изследователски центрове, където вашата институция се ползва със заслужен авторитет. Така допринасяте за успешната реализация както на младите, така и на утвърдените български учени в изтъкнати университети и научни центрове“, допълни вицепрезидентът.

В рамките на международната конференция бе връчена и наградата по математика на Института по математика и информатика към БАН на д-р Кирил Дачев.