Варненският апелативен съд потвърди задържането под стража на служител на МВР – Силистра

34

Апелативният съд във Варна потвърди задържането под стража на Младен Атанасов – началник група „Оперативен център“ в сектор „Пожарогасене и спасителна дейност“ в МВР – Силистра, привлечен като обвиняем затова, че при условията на продължавано престъпление (от януари 2016 до 12 юни 107г.) придобил и пазил предмети и материали, за които знаел, че са предназначени за подправка на платежни инструменти. Това предадоха от пресцентъра на Апелативен съд Варна, за „Нова вест“.

Втората съдебна инстанция потвърди като правилно и законосъобразно определение на Окръжен съд – Силистра от 14 юни тази година, с което обвиняемият е бил първоначално задържан под стража.

Пресслужбата на Апелативния съд припомня, че до разкриване на престъпната дейност на МВР служителя се стигнало, след като в Русе започнало разследване срещу шестима мъже, привлечени като обвиняеми за престъпления, свързани с източване на информация от платежтни инструменти, използване на скимиращи устройства, извършени в престъпно сдружаване. Разследващите дейността на групата са събрали уличаващи доказателства спрямо Младен Атанасов.

Материалите срещу него били изпратени в Окръжната прокуратура – Силистра, тъй като станало ясно, че служителят на МВР е извършил престъплението на територията на Силистра. При задържането на Анатасов в дома му били открити копия на документи за самоличност на различни лица, данни за кредитни карти, номера, дата на валидност, СVV-код и имената на собствениците им.

За да потвърди най-тежката процесуална мярка за принуда, днес Варненският апелативен съд се съобрази с тежестта на повдигнатото обвинение и на престъпната дейност, която законът наказва строго. От събраните в хода на следствените действия материали и доказателства става ясно, че полицейският служител е поддържал сървър и компютри, разположени в сграда, собственост на един от задържаните при разследването в Русе. Те били използвани за престъпната дейност против паричната и кредитната система.

Обвиняемият е поддържал интензивна електронна комуникация с един от русенските обвиняеми чрез 3 електронни пощенски кутии. От 2016 г. до м. юни 2017 година те разменили 259 електронни писма, които съдържали информация за множество сканирани лични карти на трети лица, фактури и файлове, в които имало информация за електронни пощи, техните пароли и личните данни на притежателите им, потребителски имена и пароли за достъп до сайтове за залагания и електронни портфейли.

Събраните доказателства водят и този съд до обосновано предположение, че бвиняемият е съпричастен към престъплението, за което е привлечен като обвиняем.

Разследването разполага с писмени доказателства, според които обвиняем от Русе е поискал от служителя на МВР – Силистра да заличи компютърни данни и информация, съдържаща се в неговите имейл адреси. Днес представителят на апелативна прокуратура посочи, че Атанасов му е бил на свиждане и след това е предприел действия по заличаване и прикриване на престъпната дейност. Това са факти, които мотивират съда да направи извод, че ако е с по-лека мярка за процесуална принуда, обвиняемият може да извърши престъпление.

Определението, с което Апелативният съд във Варна потвърди задържането под стража на Младен Атанасов, привлечен като обвиняем затова, че при условията на продължавано престъпление придобил и пазил предмети и материали, за които знаел, че са предназначени за подправка на платежни инструменти не подлежи на обжалване.