Съдят жена, представяща се за служител в Европейска служба за борба с измамите – ОЛАФ

33

По внесен обвинителен акт на Софийска районна прокуратура, на 23.06.2017 г. Софийският районен съд постанови осъдителна присъда спрямо Соня Станимирова. Това информираха от пресцентъра на Районна прокуратура Согия, за „Нова вест“.

С първоинстанционната присъда на Станимирова е наложено ефективно наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година.

Станимирова е предадена на съд от Софийската районна прокуратура за измама, извършена при условията на продължавана престъпна дейност. В периода от 30.05.2014 г. до 10.06.2014 г., в гр. София, Станимирова възбудила и поддържала заблуждение у пострадалия П.С., че работи в Европейската служба за борба с измамите – ОЛАФ, както и че познава главния секретар на Министерство на образованието и науката, като чрез него ще му съдейства да бъде записан синът му в първи клас на 73 СОУ „Владислав Граматик”.

Подсъдимата убедила П.С., че за да стане това по-бързо и да може тя да вземе лично документа за записването, е необходимо същият да осигури парични средства. В действителност Станимирова не е работила никога в Европейска служба за борба с измамите – ОЛАФ, нито познавала лично главния секретар на МОН.

Независимо от това, на три различни дати Станимирова се срещала с пострадалия, поддържайки у него създадените от нея неверни представи, че ще съдейства за записването на сина му в първи клас на посоченото учебно заведение.

Мотивиран от неотговарящите на истината обещания на Станимирова, пострадалият П.С. й предал неколкократно различни парични суми, общо възлизащи на 1800 лв.

Станимирова е неосъждана, като към момента срещу нея се водят и други досъдебни производства, включително за измама.