Ново полезно свойство на зехтина откриха учени

29

Зехтинът екстра върджин може да осигури защита на мозъка срещу деменция, пише в. „Дейли експрес“, цитирани от „Дарик“, позовавайки се на американско изследване.

Консумацията на популярния дресинг и основен компонент на възхваляваната Средиземноморска диета може да помогне за съхраняване на паметта като допринася за понижено формиране на бета-амилоидни плаки и неврофибриларни възли – характерните белези на болестта на Алцхаймер.

Авторите на настоящото проучване от Медицинския колеж на университета „Темпъл“, Филаделфия, са установили, че зехтинът намалява мозъчните възпаления и активира процес, известен като автофагия, при който клетките се очистват от увредени компоненти.

В тестове с мишки, чието хранене било обогатено със зехтин, специалистите наблюдавали повишени нива на автофагия и намаляване на плаките и възлите. След известен период гризачите, консумирали зехтин, се справяли по-добре на тестове за запаметяване в сравнение с мишките, към чието хранене не бил добавян продуктът.

„Откритието ни потвърждава благоприятния ефект от консумацията на зехтин екстра върджин върху основните белези на болестта на Алцхаймер“, казва д-р Доменико Пратико от изследователския екип.