Започват преговори с Швеция за закупуването на бойни самолети

31

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че страната ни възнамерява да започне преговори с Швеция за закупуването на бойни самолети. Това стана ясно по време на двустранната среща на премиера с шведския министър-председател Щефан Льовен в рамките на Европейския съвет в Брюксел.

Над 3,5 милиарда лева до 2029 година се очаква да платим за модернизация
Борисов посочи и че иска да обвърже сделката за закупуването на изтребителите „Грипен“ с ангажимент за шведски инвестиции у нас, съобщи БНР.

Премиерът е информирал Льовен, че до 2 седмици ще излезе и официалното решение на кабинета за началото на преговорния процес за покупката на бойните самолети. Борисов обясни сделката с действията на служебното правителство и президента Радев по темата.

„Шведските самолети са предопределени – знаете, президентът Радев, неговият съветник тогава като министър на отбраната, експертите, които сложиха, класираха шведския „Грипен“ на първо място“, обобщи Борисов.

По думите му на второ място седят италианските изтребители „Юрофайтър“, а Ф-16 и останалите предложения били декласирани.

Над 3,5 милиарда лева до 2029 година се очаква да платим за модернизация
Борисов информира и че България ще обвърже сделката с ангажимент за шведски частни инвестиции във военната индустрия у нас. Той допълни, че по време на преговорите за шведските бойни самолети на първо място ще се обсъждат въпроси, свързани с индустриално сътрудничество между страните и инвестициите в България, така че „да може това, което ще платим, 100 %да си го върнем от другите неща“.