Спецакция на ГДБОП! Неутрализирана е организирана престъпна група (ВИДЕО)

71

В резултат на планираните и професионални действия на служителите от ГДБОП и Специализираната прокуратура, проведени на 20 юни т.г. на територията на Благоевградска област, са задържани петима участници в организирана престъпна група за разпространение на фалшиви евробанкноти и наркотици.

Те са заловени в Петрич в момент на продажба на неистински евро на служители под прикритие. При извършените процесуално-следствени действия в автомобила на единия от участниците са намерени и иззети 942 неистински банкноти от по 20 евро и 36 с номинал 50 евро. В жилището на друг са открити 249 фалшификата с номинал 20 евро и 153 от по 50 евро.

По първоначални данни групата е действала от ноември 2016 г. Участниците са внасяли фалшиви банкноти от по 20 и 50 евро в големи количества от Италия и ги продавали у нас, предимно в Петрич и Сандански, с 20% по-евтино от номинала на фалшификатите (престъпление по чл. 244 от НК). Освен с прокарване в обръщение на подправени парични знаци, те се занимавали и с разпространение на наркотици, основно марихуана.

С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на трима от обвинените е наложено прокурорско задържане до 72 часа. Другите двама са с парични гаранции. На 23 юни 2017 г. Специализирана прокуратура ще поиска от Специализирания наказателен съд налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ на тримата задържани.

Видео от спецакцията можете да гледате ТУК.