Гърция предлага Македония да се казва Република Скопие

17

Гръцкото правителство на Алексис Ципрас смята да предложи на властите в Скопие името „Вардарска Македония“ като предложение за решаване на спора с името, пише гръцкият в. „Риал нюз“, цитиран от Стандарт.

Според изданието от Атина гръцките власти смятат, че определението „Вардарска Македония“ ще премахне всякакви претенции от страна на бившата югославска република. Алтернативно предложение може да бъде „Република Скопие“, което обаче македонската страна е отхвърляла при преговорите в миналото. „Риал нюз“ твърди, че тези предложения са известни на македонското правителство и на международния посредник Матю Нимиц.

Тези предложения идват преди визитата на гръцкия външен министър Никос Кодзиас в Скопие, която е планирана за август. Основна тема на разговорите му ще бъде изграждането на мерки за доверие. „Риал нюз“ твърди, че преговорите по същество ще се водят след изборите в , защото, според изданието, Берлин играе ключова роля в региона.

През септември във Федералната република ще се проведат избори за парламент, които се очаква Ангела Меркел да спечели за четвърти път. Заради спора с името Гърция блокира членството на Македония в НАТО и започването на преговори за присъединяване към Европейския съюз. Балканската страна фигурира в международните организации като Бивша югославска република Македония (БЮРМ).