18 години затвор за Минчо, който убил мъж и направил опит да убие жена в Ямбол

34

По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура –Ямбол съдът наложи наказание от 18г. „лишаване от свобода“ спрямо Минчо Я ( на 67г. от гр. Ямбол). Той е подсъдим за това, че на 20.09.2015г. около 22.30 ч., в гр. Ямбол, в частен дом, умишлено умъртвил Николай.Й. и е направил опит да умъртви умишлено Елена Х., като деянието е останало недовършено поради независещи от дееца причини – престъпление по чл.116, ал.1, т.4, пр.3, вр. чл.115, вр. чл.18, ал.1 от НК. Това предадоха от ОД на МВР Ямбол, за „Нова Вест“.

Наказанието трябва да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим в затвор. Съдът е постановил Минчо Я. да заплати общо 330 000 лв. обезщетение на близките на пострадалите.

През 2013г. подсъдимият се е запознал с пострадалата, като двамата са излизали често по заведения, а също така е ходил и в дома й на гости, където при това се е запознал и с мъжа на същата. След смъртта на съпругата на Минчо Я., той е заживял на съпружески начала с пострадалата, в дома си на ул.“Въча“ № 57 в гр.Ямбол, при което обаче децата на същата са останали при нейния съпруг, но всеки ден посещавали майка си. В края на месец юли 2015г. Минчо Я.е предложил на пострадалата да се върне в дома си, тъй като е наближавало време децата й да тръгнат на училище и е редно тя да е при тях.

Същата се е съгласила с това и се е прибрала в къщата си, находяща се в гр.Ямбол, ул.“Сакар планина“ №35, където обаче от 29.07.2015г. заживяла на съпружески начала с Николай Й., който на същата дата е излязъл от затвора. Известно време преди това съпругът на пострадалата починал и тя е била сама с децата си до посочената дата. Обстоятелството, че тя е заживяла с друг мъж е подразнило Минчо Я., който при всяка среща с децата и, им е казвал майка им да се раздели с Николай. В петък вечерта /два дена преди инцидента/, подс.Минчо Я. се е обадил по телефона на пострадалата, като е поискал от нея да остави Николай и да се върне при него, но тя отказала. Николай се е намирал в този момент до нея и чувайки разговора е взел телефона, и е казал на Минчо Я.да не търси повече Елена.

На следващия ден събота подсъдимия ходил на годеж на внука си в гр.Елхово, откъдето се е върнал късно вечерта на следващия ден 20.09.2015г., като там той е употребил алкохол Прибирайки се в дома си, Янков е видял на масата намиращия се там кухненски нож с черна найлонова дръжка, взел същия, поставил го е на ластика на панталона си и тръгнал към дома на пострадалата, за да си изясни отношенията с нея и Николай. Малко по-късно, около 22,30 часа той е бил пред входната врата на къщата и, намираща се на ул.“Сакар планина“ № 35 в гр.Ямбол.

Подсъдимият е започнал да вика на Елена Х.да излезе, което е било чуто първоначално от нейната дъщеря, която е излязла навън и му е казала, че майка й, и Николай спят. Тя се е върнала обратно в къщата, влязла е в малката стая, където са били Елена и Николай, като и казала, че Минчо Я.е отвън.

Двамата станали, разбрали се Елена да се обади на телефон 112, което тя е и направила, съобщавайки, че се влиза в дома й, а Николай Й. е излязъл в салончето на къщата и е извикал на подсъдимия да се маха. Последният обаче му е отговорил „Искаш ли да вляза вътре, да те убия?“, след което е блъснал желязната входна врата и е влязъл в двора, насочвайки се към входа на къщата. Тогава Минчо Я. влязъл в къщата и намушкал няколко пъти Никола Й., който починал от тежка кръвозагуба.

След това Минчо Я. намушкал и Елена Х. в областта на кръста. Жената е изведена от къщата от децата си, а по-късно е откарана в болницата, където и е била извършена спешна операция, като й е било приложено лечение, в резултат на които тя е била стабилизирана и изписана на 30.09.2015г. от болницата.

Непосредствено след инцидента Минчо Я.се е прибрал в дома си, където минути по-късно е бил задържан от служителите на полицията.
Присъдата на Окръжен съд – Ямбол може да бъде обжалвана пред Апелативен съд – Бургас.