Как правилно да мием дъската за рязане?

35

Ако смятате, че е достатъчно да измиете дъската за миене със сапун и вода, за да се предпазите от хранително отравяне, особено през лятото, помислете пак.

Експерти, цитирани от в. „Дейли стар“, предупреждават, че неправилното почистване на кухненското пособие може да е опасно за здравето, пише БТА.

Според спецове от Expert Home Tips измиването на дъската за рязане само със сапун и вода е недостатъчно за предпазване от хранителни патогени и дори водещите брандове почистващи препарати са безсилни срещу тях. Това важи в най-голяма степен, ако дъската е била използвана за рязане на сурово месо, в което се спотайват опасни причинители на хранителни отравяния като ешерихия коли и салмонела.

Експертите са на мнение, че най-ефикасният начин за унищожаване на хранителните патогени е почистването на кухненското пособие с белина. Според „Рийдърс дайджест“ друг вариант е дъската да се търка с паста, приготвена от сода, сол и вода.

В САЩ медицинските разходи за болести, причинени от хранителни патогени, възлизат на суми между 9,3 милиарда и 12,9 милиарда долара годишно.