Популярни технологични компании готвят мащабен онлайн протест

26

Amazon, Kickstarter, Mozilla и още големи и популярни технологични компании готвят мащабен онлайн протест. Той е с мотото „ден за действия“ и е против действията на Федералната комисия по комуникации (FCC) на САЩ, които може да доведат до края на интернет неутралността, съобщава Washington Post, цитиран от Блиц.

Интернет компаниите не са доволни от мерките, които новото ръководство на FCC предприема и целят да отменят постигнатия напредък по времето на Барак Обама. Фирмите планират да проведат своя онлайн протест на 12-ти юли. Тогава те ще променят началните страници на сайтовете си, за да привличат внимание към темата и да изразят своите позиции. Mozilla пък планира да помени началния екран на браузъра си Firefox. Сегашните правила за интернет неутралност не позволяват на телекомите и доставчиците на интернет да разделят или приоритизират трафика към сайтове.

Така се гарантира, че достъпът до всеки сайт е равноправен. Новите мерки, които FFC обмисля да въведе, ще направят точно обратното. Те ще махнат регулацията над доставчиците, които на практика ще могат да предлагат по-бърз достъп до избрани от тях сайтове и услуги или дори да отказват достъп до такива. През 2012 г. Google, Wikipedia и още интернет компании направиха подобен протест заради тогавашния проектозакон ACTA, чрез който се рискуваше създаване на възможност за цензура в интернет.

Тазгодишният протест може да бъде още по-мащабен, защото към него се присъединяват още доста компании, включително Reddit и един от най-големите и популярни инкубатори за стартиращи компании Y Combinator. „Без силни правила за интернет неутралност компаниите, които контролират достъпа до интернет, ще имат несъразмерна власт да избират победителите и губещите на пазара“, коментира Сам Алтман, президент на Y Combinator. Според Mozilla премахването на интернет неутралността ще доведе и до нови възможности за цензура и спъване на свободното слово. Според мнозинството на Републиканците във FCC обаче, правилата пречат на телекомите да откриват нови източници на приходи, особено когато все повече услуги стават дигитални. Демократите планират яростна битка в защита на правилата и се надяват да се повтори сценария с опита за здравна реформа на Тръмп, който в крайна сметка пропадна при гласуването. Междувременно компаниите очакват към онлайн протеста да се присъединят още големи имена, както и множество от по-малките играчи и стартъпи.