Осъдиха турски гражданин, предложил подкуп на полицаи

29

По обвинителен акт по бързо производство на Окръжна прокуратура-Хасково е осъден турският гражданин Явуз Т., на 40 г., за това, че предложил дар на длъжностни лица – полицейски органи, осъществяващи контрол по охрана на обществения ред и движение по пътищата, за да не извършат действия по служба – престъпление по чл.304а ал.1 от Наказателния кодекс. Това предадоха от пресцентъра на Окръжен съд Хасково, за „Нова Вест“.

Окръжен съд Хасково е наложил на Явуз Т. наказание от шест месеца лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок и глоба в размер на 300 лева, като съдебното производство е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие. Явуз Т. изцяло е признал фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт.

На 20 май 2017 г. в гр. Свиленград, около 2 часа през нощта, Явуз Т. управлявал лек автомобил, марка „Фолксваген Пасат“. По същото време двама полицейски служители, които осъществявали контрол по охрана на обществения ред и движение по пътищата, спрели за проверка колата, управлявана от турския гражданин. Явуз Т. представил свидетелство за управление на моторното превозно средство и талон, след което му бил извършен тест за употреба на алкохол с техническо средство „Алкотест-Дрегер“.

Уредът отчел 0,6 на хиляда концентрация на алкохол в издишания въздух, след което единият от полицейският служител започнал да му съставя Акт за установяване на административно нарушение /АУАН/ по Закона за движението по пътищата. Той поискал паспорта на Явуз Т. Турският гражданин предал паспорта, като междувременно в него бил поставил две турски банкноти с номинал от по 20 лири и банкнота от 2 лева.

Полицаите видели банкнотите, като шофьорът им казал на разбираем език и посочил с жестове, че парите били за тях, за да не му съставят акт за алкохол. Служителите на МВР не взели парите и незабавно уведомили дежурния в РУ на МВР-Свиленград и разследващ полицай. На Явуз Т. бил съставен АУАН за нарушение по чл.5 ал.3 т.1 от Закона за движение по пътищата.

Присъдата може да се обжалва и протестира пред Апелативен съд-Пловдив.