Лесно ли можем да разпознаем потенциалния терорист?

19

Невъзможно е да бъде направен групов портрет на потенциалния терорист, понеже не могат да бъдат установени видими етнически, социални, религиозни или образователни признаци, с които да бъде идентифицирано едно лице, че е тръгнало по пътя на радикализмам пише „Дарик“.

Това заяви във Варна секретарят на Централната комисия за борба с противообществните прояви на децата Константин Томанов по време на конференция за противодействие на радикализма и езика на омразата.

„Ако за обикновения престъпник има шанс да се ресоциализира, след като бъде вкаран в затвора, то терористът е непоправим. При него задължително има идеология и обосновка на действията му. Радикализацията е процес. Тя не възниква като от пистолетен изстрел, при нея има натрупвания и наслагвания в съзнанието на човека, за да се стигне до определени действия”.

Тийнейджъри и младежи са обект на десните радикални групи, които ги зарибяват, като експлоатират българското национално чувство, обвиняват правителството в слугинаж на чужди интереси и търсят опорни точки в миналото. Все по-често глобализацията е обвинявана за появата на ислямския фунтаментализъм, посочи още Томанов.

Експертът посочи като прмер за радикални групировки и футболните ултраси. Противниковите агитки вече отивали на стадиона, за да се бият не помежду си, а срещу полицията и после да се изкарат жертви.