Родители сезират прокуратурата заради нередности с приема в първи клас

45

Фиктивни адресни регистрации станаха причина родители да сезират прокуратурата заради нередности с приема в първи клас. Днес стана известен един парадокс – дете кандидатства за първи клас в 8 училища в София, но то не е прието в нито едно от тях.

Семейството му живее в центъра на столицата от много години, но детето не успява да събере необходимите точки. Все по-масова практика сред родителите е да сменят фиктивно адресната си регистрация буквално месеци преди кандидатстването, за да имат повече шансове да запишат детето си в желаното училище. Така децата от квартала остават без място в училище, предаде БНТ.

И в допълнение – разделителните линии на някои райони преминават през жилищни сгради и изпращат децата от един блок в две различни училища. Или оставят други кандидат-първокласници без място, само защото домът им е на 200 метра извън района на училището. Вълнения за бъдещите първокласници и още по-големи за родителите им.

Особено когато бъдещото училище на тяхното дете е неизвестно. Така дъщерята на Красимир кандидатствала в 8 училища в центъра. Но уви – не е приета в нито едно. Не обвинява директорите на училища. Смята, че проблемът е в системата.