Откриха следи от древна екологична катастрофа на дъното на Мъртво море

40

Учени от университета в Тел Авив откриха следи от древна екологична катастроха, предизвикана от човешка дейност. Анализите на находките, извадени от дълбините на Мъртво море, показват, че скоростта на ерозията, станала преди повече от 11 хиляди години, не може да бъде обяснена с естествени процеси, съобщава „Пис.орг“, цитирана от Пик.

Изследователите са открили находките си на дълбочина 450 метра, а уникалното им откритие помага да бъдат възстановени геологични процеси, станали през последните 220 хиляди години.

Откритите от специалистите следи от ерозия датират от периода на неолитичната революция – прехода на първобитните хора, които са се занимавали с лов и са поддържали лично стопанство. По мнението на учените, отдходите от домашните животни, както и изсичането на горите за селскостопански нужди са довели до интензивно отмиване на грунта и наносите в Мъртво море.

Учените обаче добавят, че наличието в намерените образци на дребнодисперсен пясък не може да се обясни с ерозията, предизвикана само от естествени причини. Климатичните условия, които продължават през последните 12 хиляди години, не биха могли да доведат до този резултат.