Гръцки данъчни подгониха 70 гръцки фирми, базирани в България

26

Гръцката агенция по приходите провежда обширно разследване на 70-гръцки компании, базирани в България. Целта на данъчните е да се определи дали фирмите са всъщност активни в съседната страна, или просто са прехвърлили седалището си там, за да се възползват от по-ниски данъци за бизнеса, съобщи „Български новини”, цитиран от Блиц.

В Гърция данъка върху бизнес приходи е 29%, почти три пъти по-висока от 10% данък в България, където дивидентите се облагат с 5% след това.

Първите резултати от одита показват, че 80% от посочените по-горе предприятия са виртуални, т.е. 56 фирми се очаква да бъдат глобени ище платят данъци върху приходите скрити от гръцката държава и обявени само в България.

Независимите одитори по приходите се извършват проверка на всички финансови инициативи на компаниите, и дали те наистина имат сделки в България. Палатата ще проверява за клиентите на посочените дружества, за да се определи вида на услугите, които предлагат.

Ще се проверяват банковите транзакции и дали наистина бизнес собствениците живеят в България. В сътрудничество с българските власти, служителите на фирмите (ако изобщо има такива) ще бъдат проверявани дали те наистина работят или са само подставени юридически лица.

След приключване на одитите на регистрираните в България фирми, одитът ще бъде разширен до всички фирми, работещи не само в България, но и в Кипър. Според официални представители на Министерството на финансите, целта на одитите е само за да се определи дали целта на някои България-базирани фирми е да се укриват данъци.

Длъжностните лица казаха, че има увеличение на фирми, работещи в Гърция – и най-вече в Северна Гърция – но всички техни операции, се придружават от документи, показващ че те се провеждат в България.