Черна гора става 29-ти член на НАТО на официална церемония във Вашингтон

37

Малката балканска държава Черна гора в понеделник официално ще бъде обявена за 29-ти член на западния отбранителен съюз – НАТО, припомня германският национален ежедневник Die Zeit, цитиран от „Фокус“.

Министър-председателят Душко Маркович ще депозира документа за присъединяване пред правителството на САЩ, отговорно за поддържането на Северноатлантическия договор.

На церемонията в Държавния департамент във Вашингтон ще присъства също и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. От американска страна се очаква помощник държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Томас Шанън.

НАТО официално одобри присъединяването на Черна гора през май 2016 г. Решението на Подгорица срещна ожесточени протести от страна на Москва, която вижда в източното разширяване на Алианса заплаха за собствената си сигурност. Поради тази причина руснаците отдавна предприемат опити да попречат на членството на страната във военния съюз на Запада.

Армията на Черна гора се състои от около едва две хиляди войници. Въпреки това, адриатическите пристанища в страната имат важно значение. През XIX век австрийците са построили военноморско пристанище в Которския залив, което по-късно се използва и от армията на Югославия, припомня изданието.