Седем държави преустановиха дипломатическите си отношения с Катар (ОБЗОР)

31

В понеделник, 5 юни, светът осъмна с внезапна криза в Персийския залив. Седем държави – Бахрейн, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Йемен, Египет, Либия и Малдивите, преустановиха дипломатическите си отношения с Катар, обричайки на изолация Доха, съобщава ИА „Фокус“.

Мярката, предприета от държавите в региона, е продължение на информационния скандал, който избухна през месец май, след като катарската информационна агенция QNA цитира думите на емира на страната за намерението да отзове дипломатическия представител в Саудитска Арабия и да положи усилия за нормализиране на отношенията с Иран.

В ранните часове на понеделник за разрива най-напред обяви Бахрейн, чиито власти дадоха осемчасов срок на своите дипломати да напуснат Доха. Манама прекъсна транспортните връзки с Катар и забрани на гражданите си да посещават страната.
Няколко минути по-късно аналогични мерки обявиха от Рияд, Кайро и Абу Даби. Примерът им бе последван от Йемен, Либия и Малдивите.
Командването на арабската коалиция, водена от Саудитска Арабия, обяви прекратяването на участието на Катар във военната операция в Йемен, стартирана през март 2015 г.

Катар осъди решението на държавите да преустановят дипломатическите си отношения с Доха, заявявайки, че мерките са „неоправдани“ и имат за цел да поставят страната под политическо „настойничество“.
„Мерките са неоправдани и се основават на фалшиви и неоснователни твърдения“, се казва в изявление от Министерството на външните работи на Катар по повод безпрецедентните стъпки, предприети от Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства и Египет.
„Целта е ясна, тя е налагането на настойничество върху държавата. Това само по себе си е нарушение на нейния суверенитет като държава“, се казва още в разпространения текст.

На фона на внезапната буря държавният секретар на Съединените американски щати Рекс Тилърсън призова държавите от Персийския залив да останат обединени и да работят за преодоляване на различията.
„Ние със сигурност ще насърчим страните да седнат заедно и да се справят с тези различия… Ако има някаква роля, която можем да играем, за да им помогнем да се справят с тях, смятаме, че е важно Съветът за сътрудничество в Персийския залив да остане единен“, подчерта Тилърсън, който е на посещение в Сидни, Австралия.

В Москва подчертаха, че към настоящия момент Русия няма да променя отношенията си с Катар, но въпреки това ще проучи внимателно твърденията, че Доха спонсорира тероризма.

Същевременно Турция призова за диалог и изрази готовност да помогне разрешаването на дипломатическия скандал между Катар и арабските нации, които обвиниха Доха в подкрепа на тероризма.
„Това е развитие, което наистина наскърби всички нас. Може да има проблеми между страните, но диалогът трябва да надделее при всички обстоятелства“, подчерта турският външен министър Мевлют Чавушоглу, добавяйки, че Анкара е готова да направи всичко възможно, за да спомогне за разрешаването на спора.