Терор в Лондон: 6 жертви и десетки ранени (ВИДЕО)

36

Шестима души са убити при две терористични атаки на Лондонския мост и пазара Бороу маркет в центъра на британската столица Лондон в събота вечерта, съобщава „Дарик“.

48 души са ранени, десетки са откарани в болници, съобщи в комюнике лондонската полиция, цитирана от Франс прес и Ройтерс. Според силите на реда нападателите са били трима и всички те са ликвидирани. Инцидентите на Лондонския мост и пазара Бъроу маркет в британската столица се разглеждат като терористични атаки, заяви в Туитър британската полиция, цитирана от Франс прес.

Към момента няма постъпила информация за пострадали български граждани при инцидентите в Лондон, съобщиха от външното ни министерство.

Бял товарен микробус се вряза в множество пешеходци на моста Лондон бридж, а нападателите са били застреляни от въоръжената полиция при свързан инцидент на близкия пазар Бороу маркет, където има много барове и ресторанти.

Полицията е била повикана в 22:08 часа местно време. Въоръжените полицаи реагираха много бързо и смело, изправяйки се срещу трима предполагаеми нападатели, които бяха убити в Бъроу маркет в рамките на осем минути след първото повикване, каза шефът на контратерористичните операции Марк Роули.

Полицията е повикана, след като очевидци съобщили за микробус, който връхлетял минувачи на моста Лондон бридж, а после се насочил към района на пазара Бъроу маркет. Там нападателите излезли от автомобила и започнали да атакуват безразборно с ножове хората, ранявайки мнозина. Сред тях има и служител на транспортната полиция, който е в тежко състояние. Нападателите носели нещо като жилетки с експлозиви, които в последствие се оказали фалшиви, се отбелязва в комюникето на полицията.

Както в Манчестър преди около две седмици, лондончани незабавно се притекоха на помощ на хората, попаднали на мястото на атаките. Чрез социалните мрежи жителите предлагаха храна и подслон на пострадалите, заведения отвориха вратите си за евакуираните от хотелите в отцепената от полицията зона. Най-малко една транспортна компания предложи безплатен превоз на онези, които са се оказали блокирани в района, посочва Асошиейтед прес.

Кметът на Лондон Садик Хан осъди преднамерените и малодушни атаки над невинни жители. Той призова съгражданите си да запазят спокойствие и изрази съпричастност към всички пострадали от „варварските актове,за които не може да има оправдание“.

Полицията обяви, че ще засили присъствието си в столицата през следващите дни, преди парламентарните избори на 8 юни.