Дърветата издават звуци, когато са жадни

29

Учени установиха начин, по който могат да отчетат специфични акустични сигнали, произвеждани от изпитващи суша дървета, пише obekti.bg, позовавайки се на PopSci.

Представете си, че току-що сте изпили чаша Кока-кола със сламка. Минималното количество течност, останало в чашата, издава слаб клокочещ звук, който ясно показва, че чашата вече е празна. Оказва се, че дърветата в периоди на суша издават същия тъжен звук и учените се надяват, че ще могат да използват това откритие, за да идентифицират и спасят застрашени от изсъхване дървета. Това, че дърветата издават звуци извън нормалния шепот на листата, е известен факт.

Досега обаче учените не знаеха, че съществуват специфични акустични феномени, които издават положението на дървото и – в случая – неговите нужди. Откритието е на учени от Университета на Гренобъл, които вече могат с голяма точност да установят звука, издаван от застрашеното от жажда дърво. Методът, по който са успели да направят това е свързан с начина, по който дървото пренася водата от почвата в себе си. С изсъхването на почвата дърветата се нуждаят от все по-голяма сила, за да изсмукват останалата вода и ако налягането е по-високо от силата на междумолекулните сили, струйката вода се разкъсва и се появяват мехурчета въздух.

Този процес се нарича кавитация и наличието на прекалено много въздушни мехурчета може да означава смъртта на дървото. След наблюдение било установено, че колкото по-силен е процесът на кавитация, толкова по-силни са издаваните от дървото звуци. Следващата задача на екипа е да разработи преносим уред, с който да бъдат улавяни акустичните сигнали на място, за да се вземат мерки за умиращите от суша дървета преди да е станало твърде късно.