Прокурорите отново гласуват за своите четирима представители във ВСС

26

След като вчера нито един от 12-те кандидати за членове на следващия Висш съдебен съвет не успя да събере необходимата подкрепа, прокурорите от цялата страна отново гласуват за своите четирима представители в професионалната квота на Съвета. Гласуването започна в 8 часа и ще приключи в 18 ч, съобщава БНР.

Прокурорите, които имат право на глас, са 1503 – ма. В събота от това право се възползваха 1185 прокурори. Негпасувалите на първия тур могат да го направят днес. но по начина, по които предварително са заявили. Преимуществено това е по Интернет.

Запазва се тенденцията процентите при вота по интернет да се движат по бързо от тези при вота с интегрална бюлетина.

Запазва се тенденцията процентите при вота по интернет да се движат по бързо от тези при вота с интегрална бюлетина.

Към 15 часа реалната избирателна активност при електронното гласуване, която може да се следи онлайн на сайта на ВСС. е почти 70%. При вота с хартия тя е малко над 45 % към 14 часа.

За разлика от първия тур на прокурорския вот. където изборът зависеше от това кандидатите да са събрали подкрепа от половината от гласувалите + 1, днес избор ще има и при по-малка подкрепа. Следващите съдебните кадровици от професионална квота на обвинителите, ще са тези от 12 -кандидати, класирали се на първите четири места.

Буквално минути 18 ч., когато приключва вотът, ще е ясен резултатът от електронното гласуване, но. тъй като и той трябва да се обедини с този от бюлетините, броенето на които вчера отне над час, вероятно имената и подкрепата за четиримата прокурорски представители в следващото правителство на съдебната власт ще са ясни около 19.30 часа.