Пороен дъжд и придошла вълна, висока над половин метър, удавиха вилна зона в Русенско

32

Пороен дъжд и придошла вълна, висока над половин метър, буквално удавиха вилната зона в местността Касева чешма в Русе, съобщава БГНЕС.

Пострадали са десетки къщи, които са наводнени, унищожени са напълно зеленчуковите градини. Хората разказват, че дъждът е започнал да вали малко преди 8 часа сутринта. За минути се е изсипал истински порой, а по улиците е тръгнала висока вълна, която е превърнала всичко в кал. Повлечени са дърва, асфалт, огради, а вътре във вилите покъщнината плава във вода.

През целия ден обитателите изгребваха водата и се чудеха какво да правят. Те споделиха, че са възмутени от отношението на институциите. Когато са се обадили на тел.112, оттам са ги пренасочвали да търсят пожарната и ВиК и никой не се е отзовал на място да види пораженията. Според жителите на вилната зона наводнението едва ли се дължи само на пороя.

Някои от тях не изключват вероятността да има изпуснали рибарници в региона. Разказват, че за последен път подобна драма е имало на 15 май 1984 г., когато по дерето е вървял воден стълб с височина 1,5-2 метра. Тогава водата е дошла по посока откъм „Образцов чифлик“ и е наводнила с един метър къщите.

От общината заявиха, че ще направят проверка дали действително има изпускане на рибарници. Представители на Гражданска защита ще обходят на място района, за да установят причината за наводнението. Междувременно в община Сливо поле отмениха бедственото положение. Решението е било взето в петък вечерта в 19 часа на заседание на кризисния щаб.

Възстановени са падналите четири електрически стълба, всички трафопостове работят нормално. Опасните дървета са премахнати, а улиците са почистени от падналите клони. В понеделник ще има среща на всички пострадали земеделци с Областната земеделска служба, за да подготвят документи за нанесените им щети. В четвъртък екипи на земеделската служба ще обиколят на място региона, за да оценят пораженията.