Дърветата издават звуци, когато са жадни

0
blank
Снимка: pyrvite7.bg

Учени установиха начин, по който могат да отчетат специфични акустични сигнали, произвеждани от изпитващи суша дървета, пише obekti.bg, позовавайки се на PopSci.

Представете си, че току-що сте изпили чаша Кока-кола със сламка. Минималното количество течност, останало в чашата, издава слаб клокочещ звук, който ясно показва, че чашата вече е празна. Оказва се, че дърветата в периоди на суша издават същия тъжен звук и учените се надяват, че ще могат да използват това откритие, за да идентифицират и спасят застрашени от изсъхване дървета. Това, че дърветата издават звуци извън нормалния шепот на листата, е известен факт.

Досега обаче учените не знаеха, че съществуват специфични акустични феномени, които издават положението на дървото и – в случая – неговите нужди. Откритието е на учени от Университета на Гренобъл, които вече могат с голяма точност да установят звука, издаван от застрашеното от жажда дърво. Методът, по който са успели да направят това е свързан с начина, по който дървото пренася водата от почвата в себе си. С изсъхването на почвата дърветата се нуждаят от все по-голяма сила, за да изсмукват останалата вода и ако налягането е по-високо от силата на междумолекулните сили, струйката вода се разкъсва и се появяват мехурчета въздух.

Този процес се нарича кавитация и наличието на прекалено много въздушни мехурчета може да означава смъртта на дървото. След наблюдение било установено, че колкото по-силен е процесът на кавитация, толкова по-силни са издаваните от дървото звуци. Следващата задача на екипа е да разработи преносим уред, с който да бъдат улавяни акустичните сигнали на място, за да се вземат мерки за умиращите от суша дървета преди да е станало твърде късно.

реклама

реклама