Хасково минават на воден режим

40

Неволите на Хасково с водата продължават. След като в последните месеци беше установено завишено количество на уран на множество места в града и в цялата област, сега по-голямата част от Хасково минава на воден режим. Това ще стане от понеделник. Решението беше взето от Оперативния кризисен щаб, свикан днес след обед от областния управител Станислав Дечев, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация, цитирани от „Фокус“.

Искането за водния режим бе направено от ВиК Хасково заради драстично намалелите водни запаси в резервоарите, които захранват града с вода. След едночасово заседание, на което бяха обсъдени различни варианти се стигна до най-лекия възможен режим за жителите на града. Първоначално от ВиК Хасково предложиха градът да се раздели на 5 района и режимът на водата да бъде 24-часов.

По предложение на заместник-кмета на Хасково Евгени Консулов и след изричното настояване на областния управител Станислав Дечев се стигна до решение, водата да бъде спирана за 12 часа в по един район всеки ден, а през почивните дни, събота и неделя, в целия град да има вода. Така на практика се въвежда воден режим както следва:

В понеделник водозахранването ще бъде спряно от 8.00 часа сутринта до 20.00 часа вечерта в район първи, който обхваща кварталите: „Орфей“, част от кв.“Република“/блоковете по ул.“Акация“ и бул.“В.Левски“, к-кс „Фантазия“, к-кс „Тенис кортове“, част от ж.р.“Кенана“- имотите, разположени над у-ще „Л.Каравелов“-до напоителния канал, част от кв.“Л.Каравелов“- блоковете по ул.“Видин“, „Сливница“, „Щерю Вапцаров“ и „Стара планина“.

Във вторник от 8.00 сутринта до 20.00 часа вечерта без вода ще е район втори: кв.“Бадема“ и частта от кв.“Болярово“, от кв.“Бадема“ до центъра на кв.“Болярово“.

В сряда от 8.00 сутринта до 20.00 часа без вода ще е район трети: „Република“, „Овчарски“/от бул.“България“ до ул.“Македония-вкл/, кв.“Дружба I“/ от бул.“В.Левски“ до ул.“Булаир“/.

В четвъртък за времето от 8.00 до 20.00 часа вода няма да има В район четвърти: „Куба“, „Дружба“/ от бул.“Раковски“ до „Стара планина“/, „Любен Каравелов“, „Каменни“, „Воеводски“, части от кв.“Училищни“.

В петък от 8 до 20 часа водата ще е спряна в район пети: „Куба“-частта между ул.“Св.Св.Кирил и Методий“ и ул.“Розова долина“.
През почивните дни ще има вода в целия град.

Водата няма да бъде спирана в МБАЛ Хасково, в АГО-Хасково, в централна градска част и в южните квартали, които се захранват от ПС Узунджово: „Хисаря“, „Червена стена“, „Воеводски“, „Младежки хълм“, „Тракийски“, „Македонски“, „Овчарски“ и Източна индустриална зона.

Голяма част от производствените предприятия в Хасково разполагат със собствени водоизточници, тези от тях, които обаче нямат такива и попадат в районите с режим, също ще бъдат засегнати, стана ясно на заседанието на щаба.

„Тази мярка е временна, надяваме се на 9 юни, когато е срокът за излизане на резултатите от измерването на алфа-активността в спрените ПС 1 и 2, стойностите да бъдат в нормите и Междуведомствената комисия да разреши пускане на част от кладенците от спрените помпени станции“, съобщи областният управител Станислав Дечев.

„При спирането на тези двете помпени станции градът е лишен от 130 литра вода в секунда, от необходимите 500 литра в секунда. Това липсващо количество и изчерпаните вече запаси в резервоарите, доведе до тази кризисна ситуация“, обясни управителят на ВиК Хасково инж. Тодор Марков.

Заместник-кметът на община Хасково Евгени Консулов информира Оперативният кризисен щаб за хода на процедурите за сондаж и изграждане на нови алтернативни кладенци. Той посочи, след гласуваните от Правителството 2 милиона лева, всички документи вече са готови и още в понеделник ще бъде обявена поръчката за изграждането на 8-те нови кладенеца. „Въпросът е, че колкото и бързо да действаме, няма как да избегнем водния режим в този режим“, обобщи той.